Μυτιλήνη - Μανταμάδος - Συκαμιά - Μόλυβος

Ξεκινάμε τη διαδρομή μας από την ανατολική πλευρά της πόλης, την Επάνω Σκάλα. Ακολουθούμε το παραλιακό δίκτυο και, αφού περάσουμε τη Λουτρόπολη Θερμής, ο κύριος δρόμος θα μας οδηγήσει διαδοχικά στα Μυστεγνά και στη Σκάλα Μυστεγνών, στις Νέες Κυδωνίες και στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών.

Κάντε μία στάση για να απολαύσετε ένα κρύο ρόφημα στα γραφικά αυτά χωριουδάκια ή ένα ουζάκι με θαλασσινά στα παραλιακά ταβερνάκια. Λίγο μετά τις Νέες Κυδωνίες θα συναντήσετε την Πεδή. Μια μικρή όμορφη παραλία με πεντακάθαρα νερά.

Ο δρόμος συνεχίζει παράλληλα προς την παραλία ενώ μικρός δρόμος προς τα ανατολικά οδηγεί διαδοχικά καταρχάς στην παραλία του Ασπροποτάμου και κατόπιν στον διατηρητέο οικισμό των Τσουκαλάδων, του Αγίου Στεφάνου, ενώ ακριβώς απέναντι υπάρχουν τα μικρά ψαρονήσια Τοκμάκια.

Στη συνέχεια και σε μια απόσταση 6,5 χλμ. προσεγγίζουμε τον επόμενο προορισμό μας, την κωμόπολη του Μανταμάδου με έντονα τα στοιχεία της παράδοσης και του θρησκευτικού αισθήματος. Λίγο έξω από τον Μανταμάδο, βρίσκεται χτισμένο το μοναστήρι του αρχαγγέλου Μιχαήλ ενώ σε μια απόσταση περίπου 7 χλμ. προς τα δυτικά υπάρχει η παραλία Τσακμάκια.

Από τον Μανταμάδο ο δρόμος συνεχίζει βόρεια προς το ορεινό χωριό Κάπη, όπου ένας δευτερεύων μικρός δρόμος οδηγεί στη γραφική παραλία «Λιμάνι» ενώ προς τα δυτικά στα γραφικά ορεινά χωριά Πελόπη και Υψηλομέτωπο. Συνεχίζοντας στην κύρια οδική αρτηρία, οδηγούμαστε στο χωριό Κλειώ. Ο δρόμος από την Κλειώ μάς οδηγεί στη γραφική παραλία «Τσόνια» ενώ προχωρώντας προς τα βορειοδυτικά καταλήγουμε στο γραφικό χωριό «Συκαμιά».

Σε μια απόσταση 2,5 χλμ. βρίσκεται η γραφική Σκάλα Συκαμιάς με την εκκλησία της Παναγιάς της «Γοργόνας» χτισμένη σε βράχο. Αξίζει να το επισκεφτείτε και να απολαύσετε τα φρέσκα ψάρια στις ταβέρνες της περιοχής καθώς και ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα από το εκκλησάκι με θέα το πέλαγος και το γραφικό λιμανάκι του χωριού.

Συνεχίζοντας στον κεντρικό δρόμο φτάνουμε στον πανέμορφο Μόλυβο. Αφήστε το αυτοκίνητο στην είσοδο του χωριού και περιηγηθείτε στα πλακόστρωτα σοκάκια του.

Τρία χιλιόμετρα ανατολικά του Μολύβου βρίσκεται η Εφταλού με την πανέμορφή δαντελωτή παραλία της και τα ιαματικά λουτρά.

Δυτικά του Μολύβου, συναντάμε την Πέτρα. Επισκεφτείτε την ξακουστή Παναγιά της Πέτρας, που βρίσκεται σκαρφαλωμένη στον επιβλητικό βράχο στο κέντρο του χωριού. Από εκεί μπορείτε να απολαύσετε ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα με τον ήλιο να χάνεται στα γαλανά νερά του Αιγαίου.