Μυτιλήνη - Κόλπος Καλλονής - Αγία Παρασκευή

Και πάλι η διαδρομή μας έχει αφετηρία τη Μυτιλήνη. Ακολουθώντας τη δυτική έξοδο της πόλης μέσω της εθνικής οδού στο 16ο χλμ. φθάνουμε στο χωριό «Λάμπου Μύλοι», χτισμένο στους πρόποδες καταπράσινης δασικής έκτασης.

Στο τελείωμα του δάσους προς τα ανατολικά συναντάμε τον αρχαίο ναό των Μέσων.

Μετά το πέρας του δάσους, το φυσικό τοπίο αλλάζει. Η περιοχή από πευκόφυτη μετατρέπεται σε έναν απέραντο ελαιώνα προς τα ανατολικά ενώ προς τα δυτικά κυριαρχεί το απέραντο γαλάζιο του κόλπου της Καλλονής και το λευκό χρώμα των αλυκών της περιοχής, που συνολικά σχηματίζουν τον ομώνυμο υγροβιότοπο της Καλλονής.

Φθάνοντας στη μοναδική διασταύρωση της περιοχής, προς τα ανατολικά ο δρόμος μάς οδηγεί στη γραφική κωμόπολη της Αγίας Παρασκευής, όπου κι εδώ αναβιώνουν ακόμη και σήμερα έθιμα και παραδόσεις με ρίζες χαμένες στην αρχαιότητα. Επισκεφθείτε το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, και γνωρίστε την παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου μέσα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν καθώς και από το πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό.

Προς τα ανατολικά της κωμόπολης συναντάμε το γραφικό ορεινό της Νάπης ενώ, επιστρέφοντας στη διασταύρωση που μας οδήγησε στην Αγία Παρασκευή και συνεχίζοντας τη διαδρομή μας προς τα βόρεια, προσεγγίζουμε τον γραφικό οικισμό «Αρίσβη». Σε μικρή απόσταση από εδώ συναντάμε την κωμόπολη του νησιού, την Καλλονή.

Είναι ο οδικός κόμβος που μας οδηγεί προς τη βόρεια και δυτική Λέσβο. Η Καλλονή είναι χτισμένη στη μεγαλύτερη πεδιάδα του νησιού με έντονη εμπορική και πολιτιστική δραστηριότητα ενώ σε μια απόσταση 4 χλμ., μέσα από τους γραφικούς οικισμούς των Αριανών, Κεραμίου και Παπιανών, καταλήγουμε στη Σκάλα Καλλονής, τουριστικό θέρετρο και επίνειο της γύρω περιοχής. Εδώ θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια καθώς και ταβερνάκια και αναψυκτήρια για να δροσιστείτε όσο απολαμβάνετε το μπάνιο σας στην αμμουδερή παραλία που απλώνεται μπροστά σας.

Σε μικρή απόσταση από την Καλλονή, προς τα βόρεια, υπάρχει η βυζαντινή μονή της Παναγίας Μυρσινιώτισσας.